Marleen Versteege – Verschoor

Verlies- en Rouwbegeleiding
De Reis

Leven is verlies aanvaarden
Overleven is leren hoe ermee om te gaan
– Manu Keirse

Begeleiden bij verlies en rouw, een keuze die voortkomt uit mijn oprechte belangstelling naar de mens in de mens.

Tijdens het werken in de gezondheidszorg ,waarvan de laatste jaren als zorgvrijwilliger in een hospice, heb ik de veerkracht en de unieke wijze waarop ieder individu in het leven staat mogen ervaren.

Het heeft mij leren luisteren, in staat gesteld verbinding te maken en opnieuw leren luisteren.

Bij de woorden rouw en verlies denkt men snel aan het overlijden van een dierbaar persoon. Een ingrijpende gebeurtenis waarbij het verlangen naar troost en nabijheid de dagen van degenen die achterblijven beheersen.

Rouw is echter zoveel meer. Verlies van gezondheid, werk, woonomgeving en toekomstplannen, verwachtingen die niet uitkomen, kinderloosheid en scheiding.

Hoe probeer je dit verlies te overleven, hoe verweef je het in je verdere leven? Vind je steun bij familie of vrienden, is er ruimte om het verhaal kwijt te kunnen? Praktische hulp vragen is al lastig, vragen om aandacht is soms nog moeilijker. Rouwen is een doolhof, de weg is steeds anders en onvoorspelbaar. Rouw is universeel , echter de ervaring is dat niet. Ieder mens is uniek en ervaart verlies op zijn eigen manier. Verdriet is niet af te meten aan ander verdriet.

Het kan fijn zijn als er iemand met je meeloopt, samen in jouw tempo stappen zet in het doolhof van verdriet en emoties.

Als begeleider bij verlies en rouw wil ik je helpen verder te gaan met het verlies, een weg te vinden om prettiger te kunnen leven en wellicht voorzichtig weer blijdschap te ervaren.

Contactgegevens

Marleen Versteege – Verschoor
Oude Tempellaan 8
3769 JB Soesterberg
de.reis.marleen@gmail.com
06 31745764

De naam De Reis heb ik gekozen omdat iedereen een rugzak met zich meedraagt, met daarin de ervaringen die het leven je geeft. Soms is die rugzak te zwaar om alleen te dragen, ik wil dan  een helpende hand bieden en de rugzak een stukje meedragen op de weg door het land van rouw.

De naam komt ook voort uit mijn passie voor reizen, het ontdekken van het onverwachte, de ruige natuur maar ook de stilte, energie opdoen en buiten de gebaande paden gaan op zoek naar uitdagingen.

Reizen en de interesse in mensen vormen de inspiratie voor het begeleiden bij verlies en rouw.

Over Marleen

Mijn interesse in mensen, de verhalen die ieder mens in zich heeft, daarnaar mogen luisteren, een stukje meelopen met iemand, dat is de rode draad in mijn werkzame leven.

Werken in de zorg, jarenlang zorgvrijwilliger in een hospice en uitvaartverzorger.

Beroepen waarbij je luistert, maar ook stil durft te zijn, op de achtergrond aanwezig bent en waar de mens centraal staat.

Ik vind respect voor iedere unieke mens, betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijk.

Deze kwaliteiten zet ik nu in bij het begeleiden van mensen in het proces van verlies en rouw.

Opleidingen:

In 2009 heb ik de opleiding stervensbegeleiding van het Nederlands Instituut voor trainingen Stervensbegeleiding afgerond.

– kennis rondom sterven en dood, psychologie ,ontspannings-en gesprekstechnieken, rouwbegeleiding, meditatie en non-verbale communicatiemethoden.

In 2018 heb ik de opleiding ” intensive omgaan met sterven ”bij het Landelijk Expertisecentrum Sterven afgerond.

– Inzicht in het stervensproces: ruimte om te sterven.

In 2019 ben ik als gecertificeerd vertrouwenspersoon omgangsvormen en integriteit geregistreerd bij de LVV.

In 2019 heb ik aan de Academie voor Geesteswetenschappen de cursus werken met opstellingen gevolgd.